C. 38 Svea

'Svedjan' 1794 -> 'Svea' friköpt 1919 från Backa gård - var tidigare Kronohemmanet Västtorp -> sedan Västtorps torp under Backa 1763

Ägarlängd av Hemmanet Västtorp och sedan Svea sedan 1566 upprättad av Stig Karlsson - från artikel i Varnhemsbygden 2007

Se Västtorps historia på den här länken - varnhemshistoria.se rubrik;
F 3. Västtorps hemman - torp under Backa

Västtorp som blir Svea 1919 - här på 1877 års karta

"Den gamla stugan för Västtorp stod med gaveln mot vägen. En vanlig stuga, men rätt så lång."

'Vägen' syns på kartan som en prickad stig förbi stugan.

Svea friköps av familjen Larsson 1919 från Backa gård - Billing säljer





Svea 11 avsöndrat från Nyborg (Grötlyckan) 1919.

Nygifta paret 1919;

Mannen Bror Oskar Larsson, född i Halna 1884-06-23
Hustrun Jenny Svanqvist, född i Eriksberg 1892-08-10
Son Karl Åke Oskarsson, född i Eriksberg 1919-09-03
Dotter Edit Maria, född i Varnhem 1920-03-23
Son Stig Oskar, född i Varnhem 1922-09-02
Dotter Inga Birgitta, född i varnhem 1924-06-18
Dotter Märta Jenny Linnea, född i Varnhem 1926-08-28
Dotter Kristina Ingeborg Charlotta, fxödd i Varnhem 1931-03-22
Son Bror Isak Ingemar, född i Varnhem 1932-05-28
- familjen flyttar till Skövde 1934

1924 uppförde Oskar nya byggnaderna på Svea.


 

Fotograf Hugo Schill,Svarvarebacken - från Verna Anderssons samling Fotograf Hugo Schill,Svarvarebacken - från Verna Anderssons samling

På den västra stenmuren till Västtorpa gata vid Svea med Nyttorp på bild.

Byte av stolpar mellan Svea och Nyttorp - 1930-tal.

Fr v; Mauritz arbetade hos Casselman, Varnhem, Erland Ullberg, Åkerdal, Ljungstorp och David Johansson, Slottet, Ljungstorp

Svea 1940-tal - Gustaf Andersson med familj

Foto från Verna Andersson samling
Foto från Verna Andersson samling




Här föds Verna Andersson 1940 - första sommaren framför flygbevakningstornet.

Verna Andersson berättar i Billingen längesen N3, 1995

Svea 1940 - observera luftbevakningstornet till vänster i bilden - Foto från Verna Anderssons samling Svea 1940 - observera luftbevakningstornet till vänster i bilden - Foto från Verna Anderssons samling

Inledande kommentar;

På platsen för Västtorp fanns under lång tid ingen bebyggelse, då platsen i början av 1700-talet stod helt öde och 'Walln' brukades av kaptensbostället Ängerås utan ordentlig avgränsning, då insteningen hade förstörts med åren. I samband med att 'hemmanet' skulle förtydligas och instenas på nytt med anledning av skatteutredning 1763, så erbjöd sig Backa gårds ägare Eric Lundin att inlösa hemmanet mot en längre skattefrihet för uppodling. Tydligen byggde han då ordentligt med stugor på ägan, eftersom husförhörslängderna under lång tid uppvisar minst två torparfamiljer och en hel del inhyses på Västtorp. På karta 1763 finns fyra byggnader inlagda, som skulle kunna tolks som bostäder. Fram mot 1800-talets andra halva minskade de boende till slut till endast
en torparfamilj i taget på platsen.

Kartan 1877 visar också mycket riktigt endast en torparstuga på ägan med ladugård.

Stig Karlsson skriver;
"Knut Johansson (senare 'Sme'n' Redsvenstorp) växte upp i trakten och beskrev huset på Svea som en lång envåningsbyggnad med gaveln mot vägen. På denna gavel fanns ingången till huset. Ladugården låg på samma plats som nuvarande. 1924 uppförde Oskar Larsson nuvarande byggnaderna. År 1974 skedde en upprustning och modernisering av boningshuset. 1988 drbbades stall och ladugård av blixtnedslag och totalförstördes. Stallet nyuppfördes 1989."

Verna skriver;
"Den gamla stugan för Västtorp stod med gaveln mot vägen, minns Frida. En vanlig stuga, men rätt så lång. Frida var inne där en gång. Det stod en pionbuske vid ingången. "Då va en familj där, di hade två töser. Ena av dom kom neråt Småland. Ho ble' så finer efter dä, så den kände ente vi när ho' kom hem, så finer va ho', dä va lång bort i världen det."

Johan Apell i Ljungstorp var med och byggde nya bostadshuset i Svea 1925. Därefter revs den gamla stugan. Han byggde också till ladugården. I beskrivningen till kartan över storskiftet av Billingeliderna 1801 finns förklaringen till namnet Svea. Där står "Wästtorp eller Svedjan", vilket troligen uttaldes "Svean". Det får väl antas vara det äldsta namnet, eftrsom det antagligen kommer av att svedja mark."

Vernas barndom;
"År 1940 köpte min far, Gustaf Andersson, Svea. De flyttade hit i mars månad, och i augusti samma år föddes jag. Det var ett härligt ställe att växa upp på. På andra våningen hade farmor och jag vårt gemensamma sovrum och Arne och Rune, mina bröder, hade sitt rum intill. Första våningen bestod av två rum och ett stort kök och en inbyggd veranda. Vi hade kor, hästar, grisar  och höns och en hund som hette Linda. Jorden brukades och i ängen gick djuren på bete. Då var det också en trädgård med många fruktträd och bärträd. Där fanns också syrener, jasminbuskar och en stor berså av snöbär, eller smällbär, som vi sa. Rudbeckiorna växte höga vid trappan och där den gamla stugan stått, växte en pionbuske.

Men det var omodernt och tungarbetat. Vattnet hämtades i brunnen, och trägolven fick skuras. Värmen fick vi från vedspisen i köket och från öppna spisar. Farmor och jag hade en kamin i vårt rumn och i mina bröders rum fanns en järnspis. 

Min far arbetade på bygge i Skövde, så djuren sköttes av min mor. Min morfar bodde också här periodvis. Här fanns de underbaraste lekplatser. Om man vågade, kunde man hoppa från högsta bjälken i ladan ner i halmen eller höet. Det fanns fina klätterträd och en "tredjevind" i huset som man måste åla sig in på och som också dolde en trappa, som inte ledde nånstans... Och i syrenhäcken hade min lekkamrat Ulla och jag varsin "sommarstuga" - för det var väldigt fint att ha... "

                                   Foto ur Verna Anderssons samling

                                   Lekkamraterna Ulla Dahlström i Nyttorp och Verna Andersson, Svea med
                                   Västtorpa gata i bakgrunden med Nyttorp.

  Familjen Andersson i Svea kom från Fallet i Berg via Skövde
  - hade före 1904 i fyra generationer bott i Rödjan (se denna rubrik!)

Familjen Anderssons stuga i Fallet, Berg - foto från logemuséet Kleven Familjen Anderssons stuga i Fallet, Berg - foto från logemuséet Kleven

Familjen Andersson i Binnebergsmo Fallet 1/8 mtl, Berg 1904 - 1938
 

Farfar Per August Andersson, född i Varnhem 1849-11-16 - död 1935
Farmor Matilda Gustafsdotter, född i Berg
1865-05-10

Barnen;
John Erik Andersson, född i Varnhem 1892-08-06
Gustaf Natanael, född i Varnhem 1894-07-19

På bilden sittande paret Per August Andersson och Matilda med hans son John och deras gemensamma son Gustaf med sin unga familj.

Gustaf med familj tog över 1924 när han gift sig med Agnes och de bodde kvar till 1938, då de kort flyttade till Skövde innan de flyttade till Svea.

Arne Andersson berättar i Billingen längesen 1989;
 

"I mars 1940 (jag var 15 år gammal) flyttade vi från Skövde till Varnhem. Jag minns flyttningsdagen väl. Det var djupt med snö. Man såg inte över snövallarna utmed vägen i Ljungstorp. Då vi lastade på flyttlasset minns jag att chauffören sa "folk borde flytta oftare så lärde dom sej pcka bättre". Jag tänkte, vi flyttar tillräckligt ofta.

Så småningom växte jag nog mer fast i Varnhem, på gården Svea, än jag egentligen gjort både på Fallet i Berg och i Skövde. Den första tiden minns jag dock som mycket påfrestande. Det kändes väldigt isolerat till att börja med. Cyklade ibland till Fallet i Berg. Där hade jag ju kvar mina kamrater sedan tidigare och banden med dessa hade inte hunnit tunnas ut ännu. 

Tiden i Varnhem innehöll många upplevelser med ett skimmer av guldkant som man väl endast upplever i ungdomen. Då var inte allt orienterat mot tätorter. Många kvällar samlades vi ungdomar i hemmen och sysselsättningen kunde vara allt frånatt spela kort till att berätta spökhistorier.

Logdansen hemma i Svea var ett stort glädjeämne på lördagarna. Att ingen genom rökning förorsakade eldsvåda är mig en gåta. Många var naturligtvis "styrkta" vid dessa tillfällen. Musiken bestod av en gammal resegrammofon och ibland dragspel. Dragspelet trakterades av en jämnårig till mig, Olle Ernst. Grammofonen lät ibland något dov på grund av allt logdamm den fick i sig. Den var grön  och av märket Odeon. Den köpte min far till mig en gång av en arbetskamrat som hette Vik för den då ganska stora summan av 40 kronor. Vik utvandrade sedan till Norge, men jag vet inte om det var av sorg för att ha sålt grammofonen.

Annars var det i många fall inte så helt enkelt med sämjan mellan Ljungstorpsborna och Varnhemsborna när det gällde ungdomarna. Det var till exempel inte helt riskfritt för en Ljungstorpsbo att gå ner till varnhem och ta sällskap med en flicka. Där vi bodde, i Svea, var en slags frizon, som både räknades till Ljungstorp och till Varnhem. Jag hade dörför ingen svårighet att umgås på båda ställena. Men annars kunde kontroverserna vara ganska svåra och smockan hänga i luften."

Formalia familjen Andersson;

Mannen Gustaf Natanael Andersson, född i Varnhem 1894-07-19 - död i Kleven 1974
Hustrun Agnes Maria Andersson, född i Låstad 1901-08-13 - död i Kleven 1991
Kurt Gustav Arne Andersson, född i Berg 1924-12-24 - död i Skövde 1999
Rune Anton Ingemar Andersson, född i Berg 1929-03-15 - död i Skara 2007
Verna Agnes Heléne Andersson, född i Varnhem1940-08-21
Gustafs mor Matilda Andersson, född i Berg 1865-05-10 - död i Svea 1951

Läs om familjen Andersson i Kleven under Dyngesäter - klicka på länken; A. 106 Kleven under Dyngesäter

Bild ur Billingen längesen Nr 3, 1995 - Verna Andersson
Bild ur Billingen längesen Nr 3, 1995 - Verna Andersson

                                                     Farmor Matilda i Svea - foto ur Arne Anderssons samling

                Brodern Arne med häst vid grinden till ängen framför Svea - Foto från Verna Anderssons samling

                 Fadern Gustaf Andersson på slåttermaskinen i Svea - foto ur Billingen längesen, 1989

Foto ur Billingen längesen 1995, Nr3 - Verna Anderssons samling Foto ur Billingen längesen 1995, Nr3 - Verna Anderssons samling

Söndagsfrämmat i Svea
 

"Fr v; Kusin Erik, min bror Rune, min far Gustf, farbror John, faster Elin, min mor Agnes och morfar Anton.

Barnen fr v; Eriks son Jan, min lekkamrat Ulla Dahlström och jag själv."

Fotot taget omkring 1950.




Verna berättar vidare;
"Om söndagarna kom släkten, de som hade bil. Vi hade inte bil, så det var väldigt spännande när det kom en sådan. Min kusin Erik i Timmersdala till exempel. Han och hans familj och farbror John och faster Elin, brukade komma. Instuvade allihop i en liten Saab! Faster Elin var lite rund och hade grann klänning, ofta brun med beige blommor och stora spetskragar. Hon var lite beskäftig. "Som sagt va," sa hon och upprepade det hon sagt alldeles innan. Farbror John, en godmodig och snäll farbror, som kisade med ögonen och satt och myste i soffhörnet, lite rund och tillbakalutad. Fast då sa faster ibland "sitt inte så, res på dej".

Ibland kom morbror Arthur och moster Rut. Deras bil hade stora blanka navkapslar som gick att spegla sig i. Man såg så rolig ut. Sädesärlan brukade också spegla sig i dem. Hon blev arg. Trodde det var en rival.

Vi satt i finrummet i Svea. Bordet i mitten med bullar och kakor på faten. Det var lite kallt. Vi eldade inte så ofta där. Tapeterna var mörkblå med lite ljusare blå rosor. Jag försökte hålla kaffekoppen så som moster Rut höll den, det vill säga med spretande lillfinger. Det var lite svårt i början, men jag tränade. Rut hade ett litet sött ansikte, bruna ögon, en liten mun som trutade ibland. Det tyckte jag var så fint. Arthur stadig och trygg bonde i grå kostym. Rut hade också fin klänning med spetskrage.

Det var så roligt när det kom främmat. Jag lämnade allt vad jag höll på med, för att få vara med. Det var vid dessa tillfällen, då vi hade söndagsfrämmat, som man tog sig tid att sitta ner och prata. Då talades det mycket om släkt och händelser i gamla tider och när kaffet var urdrucket skulle man "gå en bit uppåt skogen". Då gick vi de gamla stigarna, förbi Rödjan där farfar och farmor bott. Då rann minnena på far och farbror John - "Minns du...? Ja, var det inte där spm...?" Och droppvis föll orden in i mitt sinne, färgade av deras känsla och av min glädje över söndagsfrämmat. Här såddes ett frö, som grodde och nu går jag här igen idag och försöker minnas."

Familjen Karlsson köper Svea 1954

Foto ur Varnhemsbygden 2007 - artikel av Stig Karlsson Foto ur Varnhemsbygden 2007 - artikel av Stig Karlsson

Svea år 1954

Boningshuset från 1800-talet låg ca 25 meter väster om nuvarande.

Hitflyttande familj 1954;
Mannen Knut Valter Karlsson, född i Kyrkhult, Blekinge län 1908-01-22
Hustrun Gärda Elvira Karlsson, född i Jämshög, Blekinge län 1912-08-19

Barnen;
Son Rune Ingemar Karlsson, född 1936-08-27
Stig Uno Lennart Karlsson, född 1939-04-28
Dotter Inga Margit Karlsson, född 1945-05-12
Gert Yngve Karlsson, född 1946-07-11


Vid pensioneringen för Knut 1971 flyttade makarna till Skara.

Stort vägprojekt genomförs fr o m 1956

Stig Karlsson skriver;
"Den nya tiden ställde större krav på kommunikation och tillgänglighet. Därför startades ett vägprojekt 1956 med bildandet av Varnhem-Hallan-Åsnes Vägsamfällighet som genomförde byggandet av förbindelsevägen mellan Backa och Ljungstorp, mellan Svea och Åsen samt från Hallan mot Torp.

Vägbygget var en nödvändighet för berörda hemmansägare och kanske särskilt för berörda skogsägare vid denna del av Billingen. Sammanlagt 100 andels-ägare från Varnhem, Ljungstorp och Öglunda ingick i vägsamfälligheten."

Svea 1960-tal

Svea 1:1 i början av 1960-talet - Foto ur Varnhemsbygden 2007 - artikel av Stig Karlsson
Svea 1:1 i början av 1960-talet - Foto ur Varnhemsbygden 2007 - artikel av Stig Karlsson

Stenröjningsprojekt för bättre skördar

Stig skriver;
"Mekniseringskraven nådde även fram till denna storlek av gårdar. För att möjliggöra ett någorlunda rationellt brukande av jorden med troktorer och större maskiner, upprättdes med hjälp av lantbruksnämnden 1956 en plan för röjning av sten och stenrösen. På detta område röjdes 980 stenar maskinellt. Detta var neligt plan enbart sä kallade "direkt röjbara stenar". Utöver detta röjdes en mängd stenar manuellt efter varje jordbearbetning. Billingsbygdens moränjordar har en förmåga att lämna ifrån sig ännu mera sten för varje år, genom att större och kraftigare maskiner kräver större bearbetningsjup."

Svea 2005

Svea 1:1 år 2005 - Foto ur Varnhemsbygden 2007 - artikel av Stig Karlsson
Svea 1:1 år 2005 - Foto ur Varnhemsbygden 2007 - artikel av Stig Karlsson

1972 tog Gösta Johansson över Svea

Ur Sveriges befolkning för Svea 1973 - 1990

1973 från Skövde
Mannen Gösta Karl-Erik Johansson, född i Herrljunga 1934-03-11 - Gift man 1973-03-10 - Handelsresande
Hustrun Moon-Britt Johansson, född i Karlstad 1940-06-08
Barnen;
Anna-Maria Johansson, född 1973
Malin Linnea Johansson, född 1975