A. 105 Röset
Dyngesäter 1:8 Sommarstuga Stenröset -> Dyngesäter 1:8 Röset
Den första lilla stugan byggs i stenröset 1964 av sonen Arne
År 1964 köpte Arne och Maria en tomt som styckades av från Kleven och byggde en sommarstuga som fick namnet Stenröset.
År 1977 köpte Alf Brage och jag den tomten med sommarstugan av Arne och Maria. Alf och jag bodde då sedan 1966 i Göteborg, flyttade 1985 till Skara. År 1989 utökade vi sommarstugetomten och byggde vårt hus som vi då döpte till Röset och flyttade in i. År 2008 avled Alf. Jag bor kvar i Röset.
Sonen till ägaren av Kleven under Dyngesäter har sommarstuga sedan 1964 på ägan - som 1963 avstyckas för fritidsändamål
Stenröset köps in 1964 av son till ägaren av Kleven under Dyngsäter
Lagfart beviljas 13 januari 1965
Verna Andersson bygger till fritidshuset xxxx med Pentry
1989 Fastighetsreglering av bl a Röset (Dyngesäter 1:8) efter bygglov av året-runt-fastighet
Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.
Alf Brage och Verna Andersson bygger ett året-runt-hus på ägan
Röset färdigbyggt 1990 - här foto från 1995
Verna talar om sin tidigare livskamrat Alf Brage & hans diktning
Verna Andersson berättar om sin tidigare livskamrat Alf Brage som poet och diktare 2009.
Ludvig Wikström gjorde filmen.
Några ord om Verna Andersson boende i Röset (2017)
Inte minst gäller detta de olika människoöden som passerat genom tiderna i torp, stugor, boställen och villor i Ljungstorp med omnejd.
Mycket material är redan presenterat inte minst genom Skarke Varnhems Hembygds-förenings årsskrift Varnhemsbygden, men också i näraliggande Billingsbygden, Hembygdsföreningarnas årsskrift i Skövde med omnejd i samverkan med Skövde Stadsmuseum.
Bland egen produktion i bokform kan nämnas Verna Andersson och Alf Brage, hennes livskamrat under många år, tillsammans med Vernas bror Arne "Skultorparn" Andersson. De har bl a skrivit 6 böcker om "Billingen längesen".
Verna Andersson har också sedan länge ett utvecklat samarbete med tidigare länsbibliotekschefen i Skaraborgs län, Skara, Arne Sträng. De har publicerat ett stort antal artiklar kring bygden och arbetat mycket med en torpinventering avseende Ljungstorps många soldattorp. Andra som varit produktiva i presentationer är t ex Gerd Silfversparre, Storekullen - aktiv i hembygdsföreningen under många år. Roland Holm och hans fru är med sin gedigna kunskap en del av historieförrådet i Ljungstorp. Inte att förglömma alla andra som bidragit, inte minst de som nu inte längre finns bland oss.
Det mesta som skrivits eller samlats har till slut tagits om hand av Verna Andersson, Röset, Ljungstorp och Arne Sträng, Karlsberg, Ljungstorp. Dessutom har de ett digert icke ännu publicerat material kring bygden och människoöden och samlar löpande i stor skala in uppgifter kring byggnader, platser och människor i Ljungstorpsbygden.
Under 2012 inleddes ett samarbete med www.saj-banan.se (Kent Friman) där något av det som har funnits runt den då för Ljungstorp betydelsefulla järnvägen Skövde Axvalls Järnväg (SAJ) kunnat samlas och publiceras på den hemsidan med hjälp av några av de ovan nämnda.
I första hand bidrar Verna Andersson och Arne Sträng till den gedigna berättelsen i bilder och text för att göra en levande beskrivning av det gamla smalspåret över Billingen.
Därefter har Verna och Arne tillsammans med Kent Friman påbörjat ett livslångt arbete med att digitalt samla de uppgifter som finns och samla in nya kring varje fastighet, händelse och plats i Ljungstorpsområdet på hemsidan: www.ljungstorpshistoria.se
Kent Friman, 2017
2015
Vernas tacktal till Skara Kommun för projektets kulturstipendie
Vernas tacktal till Skara Kommun för projektets kulturstipendie
Ett stort varmt TACK till Skara kommun för årets kulturstipendium som tilldelats oss för vårt hembygdsarbete, i form av hemsidor för Ljungstorps historia, Varnhems historia och SAJ-banan. Vi blev glatt överraskade och väldigt glada!
I sep 2012 tuffade Kent Friman in i Ljungstorp med tåget – fast inte bokstavligt. Banan var nedlagd sedan år 1961, men Kent hade lagt upp en hemsida om SAJ-banan – Skövde-Axvalls järnväg. Han ville veta historien kring banan i Ljungstorp. Arne Sträng, som långt tidigare lagt upp historiska vandringar genom Ljungstorp och jag som är född där uppe, samlade ihop det vi hade och överlämnade. När Kent såg mängden av historiskt material föreslog han en hemsida för Ljungstorp – Ljungstorpshistoria.
Tåget tuffade vidare till Varnhem, denna storslagna historiska bygd, som också är Kents födelseort. Skarke Varnhems Hembygdsförening kontaktades och givetvis blev det en hemsida om Varnhem också – Varnhemshistoria.
Vi vill tacka Skarke Varnhems Hembygdsförening, vars stöd vi inte klarat oss utan, men också alla er andra som bidragit till hemsidorna, alla som öppnat upp hus och hem för oss och berättat dess historia och alla berättelser som så målande beskriver händelser under åren, foton och filmer och jag måste nämna en givare vid namn Leif Crona, från Skövde, som flygfotograferat hela Ljungstorp – ett fantastiskt underlag för fortsatt arbete med bebyggelse under århundradena. Vi fångar inte bara hembygden i Sverige utan även ljungstorpsättlingar i Amerika.
Vi måste också berätta att vi blivit så väl bemötta av museer, lantmäteriet, kartarkiv och många många fler. Vi tackar också Birgitta Sträng och Vibeke Friman som också deltar i arbetet med hemsidorna och alltid ställer upp på våra arrangemang.
Detta är ett fantastiskt roligt jobb och vi lovar att ”förvalta vårt pund” på bästa sätt i fortsättningen.
Tack så mycket! Kom nu fram pojkar och bocka och tacka!!