Gertrud Manz Rilke-svit om 12 tavlor

Du hittar de 12 tavlorna idag på Ljungskile Kust & Konferens, Ljungskile Folkhögskola - som ett permanent Gertrud Manz Rilke-Galleri

På andra våningen i huvudbyggnaden hittar du Gertrud Manz Rilke-Galleri med början i receptionsplanet.
På andra våningen i huvudbyggnaden hittar du Gertrud Manz Rilke-Galleri med början i receptionsplanet.

Gertrud uttryckte själv att hon gärna skulle se de 12 Rilke-inspirerade tavlorna hänga tillsammans i en offentlig, tillgänglig och andligt inspirerande miljö och var mottaglig för seriösa och genomförbara förslag (i april 2016).
 

Via Gunnar Eriksson, ledare för Rilke-ensemblen och grundaren för musiklinjen, Ljungskile Folkhögskola, har kontakt tagits med Ljungskile Fokhögskola som med glädje accepterat en donation av de 12 tavlorna för hängning på skolan, vilket Gertrud Manz tyckter var spännnade! Den 7 december 2016 blev tavlorna tillgängliga i skolans lokaler i ett särskilt Gertrud Manz Rilke-Galleri för att skänka glädje för många som genomströmmar skolan de kommande åren! Väl värt ett besök!! Fritt tillträde efter anmälan i receptionen.

Scrolla gärna nedför hela sidan för att se artiklar och själva konsten med sina kopplingar till Rilke!

                       Artiklar inför donationseventet den 7 dec 2015

Artikel av Anna Warner i SLA
Artikel av Anna Warner i SLA
Foto våren 2016 Kent Friman Foto våren 2016 Kent Friman

Gertrud Manz donerar tavlor

Konst Konstnären Gertrud Manz från Ljungstorp har donerat 12 Rilke-inspirerade tavlor till Ljungskile folkhögskola. Den 7 december hålls ett event på folkhögskolan för att tacka henne och hedra Rainer Maria Rilkes poesi. Publicerad i SKLT 18 nov 2016 10:00

I december lämnar den 88-åriga konstnären Gertrud Manz över den stora donationen med 12 tavlor med Rilke-tema till Ljungskile folkhögskola.

Den 7 december kommer flera kultur- personligheter på eventet/vernissagen, då folkhögskolan nu på sätt och vis får sitt eget Rilke-galleri. Det blir föreläsning om poeten Rilke av författaren Ellen Mattson, musikintroduktion av musikprofessor emeritus Gunnar Eriksson och musiker och sångare från folkhögskolan som ska tolka Rilke.

Konstnären Gertrud Manz är också på plats för att berätta om konsten. Tavlorna skapades i slutet av 1960-talet och ska nu visas upp för studenter och besökare på Ljungskile folkhögskola. Tavlorna ska placeras i folkhögskolans hotell- och konferensdel.

Gertrud Manz erhöll sin grundläggande konstutbildning på Werkhaus-Werk-schule av professor A. L. Merz, freie Akademie für Erkenntnis und Gestaltung, Stuttgart 1946 - 48. Hon är representerad med sin konst inom och utanför landet, bland annat i Paris, Göteborg och med många konstverk i hem kring den gamla skolan i Ljungstorp och sitt och hennes livskamrats Galleri Sagé.

Rilkes lyrik gav den kraft hon behövde för att ta sig an sitt liv efter krigsslutet, inte minst: ”Die Sonette an Orpheus”, som gav tavelsviten 1968, vilken hon målade i stor tacksamhet då han hjälpt henne att överleva det mörka i sitt eget inre och det samtida Tyskland.

Eventet på Ljungskile folkhögskola är ett samarrangemang mellan Gertrud Manz, Gunnar Eriksson, Ljungskile folkhögskola och Skarke-Varnhems hembygdsförening.

Det är genom hembygdsföreningens historieprojekt på nätet som genomfört inventeringen och digitaliseringen av Galleri Sagé och Gertrud Manz tavlor. På det viset har de initierat denna
händelseutveckling. Flera Varnhemsbor kommer att vara på plats på eventet i Ljungskile

Lisa Bring

Gertrud Manz berättar om sin relation till livet och Rilke vid Ljungskile-eventet 2016

Rainer Maria Rilkes läkande lyrik

"Jag var 16 år och var nära att ta mitt liv. Mycket nära! Jag hade förlorat tron på människan, den sanna människan. Allt kändes förlorat utan hopp.

Jag var uppfostrad under Hitler-regimen och trodde att all undervisning i skolan vi fick var god ich riktig.

Nu hade 2:a världskriget tagit slut, ett förskräckligt slut för mitt fosterland. Och nu, först nu! erfor jag sanningen om Hitler, om allt som visade sig vara lögner och förbrytelser. Hemskt!!!

Jag föll i djup depression; - är livet på det här sättet är allt meningslöst och jag själv också!

Efter hand började skolorna öppnas igen. På Gymnasiet fick vi elever en lärarinna i Litteratur. Hon förstod att vi hade det svårt, det var inte bara jag som led i själen. Hon förmedlade till oss
Rainer Maria Rilkes Lyrik - hans Elegier och Sonetterna till Orpheus.

Jag läste och läste, mycket förstod jag inte - men ibland nådde något mitt inre som en blixt och hjälpte som en medicin upp ur tyngden - till ljuset!!

Här var det inte några uppdiktade konstruerade verser - här gav en Människa sin innersta självupplevda kamp om livets mening till oss. Jag upplevde stora djup med Rilke-Elegiernas klagan och förtvivlan, skriet till ängeln, som han visste fanns.

Och så i Sonetterna kom Rilkes genombrott till insikten; att allt har en mening, att med allt vi i livet går igenom i vårt öde, så menas det något av vår skapare - som vi måste grunna över vad det kan vara ... så utvecklas vi som människa i livets skola.

Rilke är själv som den sjungande guden Orpheus, hemma i båda livets dimensioner, det synliga och det osnyliga. Livet består av livet och döden, döden är den andra sidan av livet säger han.

Ängeln var för Rilke representant för det osybniga. Ett inre"Ja" till jorden trots allt det svåra och lidande och smärtor är en vigtig del av livet. Går vi rätt igenom blir vi starkare i vårt inre. För vår inre värld, tankar, känslor, vilja - vilka vi inte ser - för vår inre värld gäller det att den bär över genom döden in i Andens rike.

Rilke var fast fast övertygad om att människan har en kraft inom sig, som är överlägsen ödet och naturen, som står över sinnena; Nämligen Andens makt - Jahve som är herre!

"Ingenstans, mina kära vänner, finns nu den sanna världen - bara i vårt inre", sjunger Rilke ...
I en av Sonetterna till Orpheus;- sjung om trädgårdarna i mitt hjärta - fann jag en underbar hjälp: bilden, föreställningen om att Hela Männskligheten är som en stor vävnad, en Matta!

Jag är en sidentråd i denna stora Matta. Fattas jag är konstverket inte helt längre! Jag behövs!! Jag är en del i hela Mänskligheten! Vi alla hör ihop i denna underbara Matta!

Rilke uttryckte i sin lyrik så mycket krälek till vår jord och till allt som finns i den. Medvetet må vi ta till våra hjärtan alla Väsen, till och med de ringaste och om tingen sjunger Rilke i sin läkande Lyrik. Han liknade också Mänskligheten vid en Världsorkester, där varje medlem måste finnas med sin röst eller instrument för att bidra till Harmonin i verket. Den sjungande Guden Orpheus är Principen av allt som är ädelt, vackert och sannt och meningsfullt och som med sin sång läker.

Nu är jag gammal och tacksam trots många smärtor och svårigheter i mitt öde - har fått genomleva detta på många sätt underbara Liv med mycket glädje: Detta liv som jag en gång bara ville kasta bort!!!!

Tack för att jag inte gjorde det, tack alla goda krafter som hjälpte mig, tack R.M. Rilke.

Så överlämnar jag med glädje mina häslningar till Er           Gertrud Manz 7 dec 2016

      Tidningsartiklar efter donationseventet den 7 december 2016

BOHUSLÄNINGEN - kopierad digital artikel

Hennes liv räddades av den tyska poeten


KULTUR & NÖJE Poeten Rilke räddade livet på konstnären Gertrud Manz, nu donerar hon tolv Rilke-inspirerade tavlor till Ljungskile folkhögskola - publicerat av Sara Lundin, Bohuslänningen 16:37 - 8 dec, 2016

När Gertrud Manz var 16 år gammal tog andra världskriget slut. Hon hade då vuxit upp i ett Tyskland under Hitler.
– Jag var uppfostrad under Hitlerregimen och hade ingen aning om hur Hitler var som människa. Jag trodde det var riktigt och sant, säger hon.

När kriget avslutades och Gertrud Manz insåg alla dess fasor började hon må väldigt dåligt.
– Allt bröt samman när jag fick veta sanningen, och jag ville inte leva mer.

Räddningen kom genom en lärare i litteratur som gav henne lyrik av poeten Rilke. Hon beskriver det som att Rilke räddade livet på henne.
– Det blev för mig en otrolig hjälp, det var inte påhittade ord utan självupplevda ord av en människa har gått igenom mycket, säger hon,

Poeten Rainer Maria Rilke föddes i Prag 1875. Han har beskrivits som en av det tyska språkets främsta poeter. När Gertrud Manz läste hans poesi började hon se nya saker.
– Han vill förmedla att allt är meningsfullt, hans inre kraft var så stark.

En insikt som hans lyrik gav henne var känslan av gemenskap och att allas liv är viktiga.
– Hela mänskligheten är som en matta och jag är en tråd i den mattan. Fattas jag är inte mattan hel.

Ett av Rilkes mest kända verk är Sonetterna till Orfeus. I slutet av 60-talet målade Gertrud Manz tolv tavlor inspirerade av olika sonetter i det verket. Hon säger att hon målat dem av tacksamhet.
– Det är väldigt viktigt att de hänger tillsammans, de har aldrig varit ute till försäljning, säger Gertrud Manz.

Tack vare Gunnar Eriksson, grundare av musiklinjen på Ljungskile folkhögskola och ledare av Rilke-ensemblen, kom hon i kontakt med Ljungskile folkhögskola.

För Gertrud Manz var det viktigt att tavlorna ska få hänga tillsammans i en offentlig miljö och hon bestämde sig för att donera tavlorna till folkhögskolan. I veckan invigdes den permanenta utställningen.
– Det känns stort och fantastiskt att få förvalta dem. Det känns som ett viktigt uppdrag, säger Annika Falk, tillförordnad rektor på folkhögskolan.

Hon höll själv ett tal under invigningen och säger det finns mycket att hämta i Gertrud Manz konst.
– Att med konst lyfta det som är viktigt i livet, att fortsätta kämpa och lyfta fram det ljusa.

Fakta: Rainer Maria Rilke

Född René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke 4 december 1875 i Prag, död 29 december 1926 på Schweiz. Han är en tyskspråkig lyriker som betraktas som en av det tyska språkets främsta poeter. Hans två mest kända diktsviter är Sonetterna till Orfeus och Duinoelegier.

Sara Lundin

               Artikeln ovan som den såg ut i papperstidningen

Klicka på texterna för att kunna läsa bättre! Klicka på texterna för att kunna läsa bättre!

    Bilder från Ljungskile folkhögskola den 7 december 2016

Foto Kent och Vibeke Friman - klicka på första bilden - gå i bildgalleriet med pilarna - bilderna blir större med text.

Gertruds Rilke-tavlor i ett enkelt Galleri - tavlorna som visas här nedan som små fyrkantiga bilder är beskurna! - gå in i Galleriet genom att klicka på någon bild! Inbördes storlek kan inte visas!

Scrolla ner för sidan för att se ännu större bilder och Rilkes texter!

"Hiersein ist herrlich"; Rilkes ord - Att vara (här) är härligt!

Klicka bara på den första bilden och fortsätt sedan genom att klicka på pilarna - bilderna blir större!

Gertrud Manz och Rilke-ensemblen i Jonsereds herrgård 7 dec 2008 - exakt 40 år efter att första delen av sviten målades i juli 1968

Rilke Ensemblen är en sångensemble för nutida och tidig musik i Göteborg. Den startades 1980 av Gunnar Eriksson och arbetar fortfarande (2013) under hans ledning. Namnet vill erinra om poeten Rainer Maria Rilke. Ensemblen består numera av 16 personer och anses vara en av Europas främsta vokalensembler. Den har samarbetat med många olika tonsättare genom åren, vilka emellanåt även skrivit musik direkt för ensemblen.

Porträtt vid sekelskiftet 1900 av Rainer Maria Rilke - wikicommon Porträtt vid sekelskiftet 1900 av Rainer Maria Rilke - wikicommon


Rainer Maria Rilke, född René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke 4 december 1875 i Prag, död 29 december 1926 på Valmont-sanatoriet i Montreux, Schweiz, är en tyskspråkig lyriker som betraktas som en av det tyska språkets främsta poeter. Han skrev både vers och en väldigt lyrisk prosa.

Hans två mest kända diktsviter är Sonetterna till Orfeus och Duinoelegier, medan hans två mest kända prosaverk är Brev till en ung poet och den delvis självbiografiska Malte Laurids Brigges anteckningar. Hans omfattade brevväxling är också en viktig del av hans litterära verk. Han skrev dessutom över 400 dikter på franska, som tillägnades hans valda hemland, kantonen Valais i Schweiz.

Det är genom Rilkes sonetter som Gertrud Manz funnit uttryck för sin svit om 12 tavlor, som hon själv håller högt och ger en djup andlig dimension.

 

Gertrud skriver fritt efter författaren Elisabeth von Schmidt Pauli;

"Diktaren trodde. Han bevisade inte. Han klingade ut i Änglamelodin och sjöng till oss sin tro. Att tro med diktaren bekommer bara den människa som har strängar i sig stämda att mottaga evighetstonen och sedan har visshet; Ängeln är ... om det finns en mottagare inom oss ......"

Brev tillhandahållet av Gertrud Manz 2016 Brev tillhandahållet av Gertrud Manz 2016
Gertrud till vänster nummer 3 ner från topp läsande de sonetter som inspirerat tavlorna. Fotosammanställning från Rilkeensemblen 2008 tillhandahållen av Getrud Manz 2016 Gertrud till vänster nummer 3 ner från topp läsande de sonetter som inspirerat tavlorna. Fotosammanställning från Rilkeensemblen 2008 tillhandahållen av Getrud Manz 2016

Artikel i SKLT av Åsa Mwansa den 16 januari 2009

Gertruds vällästa exemplar av bl a Die Sonette An Orpheus färdigställda runt 1922 i en utgåva från 1949.

Sonetterna till Orfeus (tyska: Die Sonette an Orpheus) är en diktsvit från 1923 av Rainer Maria Rilke. Den består av 55 sonetter som Rilke skrev under tre veckor i februari 1922.

Verket har undertiteln skrivna som en gravvård över Wera Ouckama Knoop (geschrieben als ein Grab-Mal für Wera Ouckama Knoop). Sonetterna skrevs på slottet Muzot i Veyras, Schweiz, under samma tid som Rilke färdigställde diktsamlingen Duinoelegier, i vad han själv beskrev som "en storm i anden". Tillsammans med Duinoelegier hör Sonetterna till Orfeus till Rilkes allra kändaste och mest lästa arbeten.

Vill du läsa alla sonetterna på tyska på nätet - klicka här:
http://www.literaturwelt.com/werke/rilke/sonette_an_orpheus.html#1,1

Målning Nr 1
- Rilke .- Fösrta delen; Sonett I - (Da stieg ein Baum)

G-klaven, det resliga trädet i örat och djuren; - räven, åsnan, hjortdjuren och kvinnan i profil med guldgult hår. Gertrud vill att man själv skall finna nyckeln till hennes verk - några element med naiva reflektioner kan vara en ledtråd. (Kent Friman)
Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1968 juli Samma ram; Getrud Manz 1968 juli
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 2
- Rilke - Första delen; Sonett II - (Und fast ein Mädchen wars ...)

Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1968 juli Samma ram; Getrud Manz 1968 juli


 

Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 3
- Rilke - Första delen; Sonett III - (Ein Gott vermags)

Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1968 juli Samma ram; Getrud Manz 1968 juli
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 4
- Rilke - Första delen; Sonett IV - (O IHR Zärtlichen..)

..schwer sind die Berge, schwer sind die Meere ..... Aber die Lüfte ... aber die Räume ...
Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1968 juli Samma ram; Getrud Manz 1968 juli
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 5
- Rilke - Första delen; Sonett V - (ERRICHTET keinen Denkstein)

Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1968 juli Samma ram; Getrud Manz 1968 juli
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 6
- Rilke - Första delen ; Sonett  - VI - (IST er ein Heisiger?)

Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1969 18/1 Samma ram; Getrud Manz 1969 18/1
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning  Nr 7
- Rilke - Första delen; Sonett VIII (NU Rim Raum der Rühmung darf die Klage gehn)

Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 8
- Rilke- Första delen; Sonett IX (NUR wer die Leier schon hob)

Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1969 15/1 Samma ram; Getrud Manz 1969 15/1
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning  Nr 9
- Rilke - Första delen; Sonett XIII (VOLLER Apfle, Birne und Banane)

Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1969 18/1 Samma ram; Getrud Manz 1969 18/1
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 10
- Rilke; Sonett XIX (WANDELT sich rasch auch die Welt)

Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Samma ram; Getrud Manz 1968 juli Samma ram; Getrud Manz 1968 juli
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 11
Rilke -Andra delen; Sonett XXI - (SINGE in die Gärten, mein Herz)

Kilramspåskrift av Gertrud Manz Kilramspåskrift av Gertrud Manz
Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Målning Nr 12
- Rilke - Andra delen; Sonette IV - (O DIESES ist das Tier) - "Flickan och enhörningen"

Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016 Ur 1949 års utgåva - via Getrud Manz, 2016

Inför den 7 december och Vernissage-eventet

Huvudbyggnaden Ljungskile Folkhögskola - reception Huvudbyggnaden Ljungskile Folkhögskola - reception

Onsdagen den 7/12 2016 kl. 15.00
Ljungskile Folkhögskola

VERNISSAGE-EVENT


KONSTNÄRINNAN GERTRUD MANZ 12 RILKE-TAVLOR
Stor donation av Rilke-tavlor till Ljungskile Folkhögskola.

Fritt inträde till Eventet efter anmälan till: kent.friman(@)bredband2.com  - (ta bort parantesen runt @)

Elever anmäler sitt deltagande till: exp@ljungskile.org

Medverkande fr om 15.00;
Tack för tavlorna med sitt djupa budskap - t.f. rektor Annika Falk

Rilkes läkande lyrik - Introduktion av poeten Rilke - Författaren Ulla Mattsson
Musikprofessor emeritus Göteborgs Musikhögskola och körledare för bla Rilke-ensemblen -
- Gunnar Eriksson
introducerar musiker och sångare från Folkhögskolan
Skådespelaren Martin Berggren medverkar som uppläsare av Rilkes lyrik i samverkan med musik.

kl. 16.30 Kaffe och smörgås - Ljungskile Folkhögskola bjuder alla med anmälan
Plats: Receptions-salen i huvudbyggnaden.

Kl. 17.00 Fri visning av det nya Rilke-galleriet 2:a våning via hissen i huvudbyggnaden


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


OM LJUNGSKILE FOLKHÖGSKOLAS HUVUDMÄN

Ljungskile folkhögskola drivs av en stiftelse med tre huvudmän:
 

KFUK-KFUM Sverige är en del av världens största och äldsta ungdomsrörelse. Kropp, själ och ande, svarar på människors behov av fysisk aktivitet, intellektuell stimulans och tid för reflektion. K som i ”kristliga” står för dialog över religionsgränserna, medmänsklighet, respekt, kärlek och förlåtelse. Erbjuder mötesplatser och skapar mening.

Föreningen Sankt Lukas i Göteborg är en ideell, allmännyttig förening som bärs och styrs av sina medlemmar. Föreningen finns till för människor som vill ha hjälp att arbeta med sina livsfrågor och psykiska problem, för utbildning och handledning, samt för samtal i frågor som rör livsåskådning, personlig utveckling och relationer mellan människor.

Göteborgs Räddningsmission är en ideell organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. Uppmärksammar och motverkar förhållanden i samhället som förvärrar utsatthet och utanförskap genom att arbeta med: Hemlöshet, Kriminal- och missbruksvård, Integrationsarbete med kvinnor, Arbetsträning, Ungdomar i riskzon, Kulturarbete med unga.

KONTAKT VIA HEMSIDESFORMULÄR NEDAN!